Az igazi répa-torta

 

Itt egy kis répa formájú répatorta/süti húsvétra 🙂

Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
20 dkg cukor
1 dl tej (nálam joghurt volt helyette)
1 dl olaj
20 dkg sárgarépa lereszelve
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 csipet só
kb 10 dkg durvára vágott pirított dió
A mázhoz:
fél citrom leve
5-8 dkg porcukor
pár csepp piros és sárga ételfesték (narancssárga)
a zöldhöz:
ha nagyon menő lennék, akkor kandírozott limehéj lenne, így csak zöld gumicukor 🙂

Elkészítés:
A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, kis cukrot adunk hozzá és állni hagyjuk. Ha sok levet eresztene, akkor kicsit kinyomkodjuk.
A tojásoknak a fehérjét habbá verjük.
A tojássárgákat összekeverjük a tejjel, olajjal és citromhéjjal.
Ezt apránkánt az összekevert száraz hozzávalókhoz (liszt, cukor, só, sütőpor) adjuk.
Ehhez jön a répa és a dió, majd óvatosan a tojásfehérje.
180 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapíros formában (ez a mennyiség kb 27 cm-es formához elég) 20 percig sütjük, majd 165 °C-on még további 10-15 percig (tűpróba!).

A mázhoz hidegen összekeverjük a hozzávalókat, úgy, hogy jó sűrű legyen a massza.

Ha kihűlt a sütemény, hosszú szárú háromszögeket vágunk belőle, meglocsoljuk a mázzal. Ha a máz enyhén dermed, akkor késsel vonalkákat húzunk rá, hogy olyan „répás” legyen. A gumicukrot (én ezt a lapos, hengerbe csavartat használtam) felvágjuk úgy, hogy rövid levélkéi legyenek egyik oldalon, a másik oldala viszont hosszabban egyben maradjon és ezt e részét beletűzzük a sütibe.  

Egy másik fajta répatorta: Ananászos répatorta hamis marcipán bevonattal

 



2 thoughts on “Az igazi répa-torta”