20 tipp a mikróhoz – amiről eddig nem tudtál
A mikró sokunk életét megkönnyíti azzal, hogy pár perc alatt megmelegíthetjük benne az ételeinket.
Sőt, főzhetünk is benne, például pudingot, de süthetünk is, például a Sacher-torta egyszerűsített verzióját.
De ezeken kívül is használhatjuk sok mindenre, íme 20 tipp a mikróhoz, amiről eddig nem tudtál.
1. Könnymentes hagymapucolás
Vágd le a hagymák végeit és teljes fokozatra tedd mikróba 30 mp-re. Utána jöhet a könnymentes pucolás!
2. Bélyegek újrahasznosítása
A borítékon levő bélyegre tegyél pár csepp vizet, mikrózd 20 mp-ig és sérülésmentesen leszedhető a bélyeg.
3. Puha, csomómentes barnacukor
Megnedvesített papírtörlőt dugj a barnacukor dobozába, csukd le a fedelét, tedd 20-30 mp-re a mikróba és kész a csomómentes, puha cukor.
4. A mikró könnyű tisztítása
Egy tálba tegyél vizet egy kis ecettel, mikrózd 3-5 percig. Probléma nélkül, könnyedén letörölhető mindenféle szennyeződés.
5. Mikró gyorstisztítása
Nedves papírtörlőt mikrózd 3-5 percig. Amikor kihűlt, töröld át vele a mikró belsejét.
6. Hal megfelelő főzése
A halszeleteket töröld szárazra és helyezd átfedésben (a vékony részeknél) őket egy tányérra. Mikrózd addig, amíg áttetsző nem lesz a hal.
7. Házi szárított fűszer
Egy csészényi fűszert tegyél papírtörlőre. 2-4 percig mikrózd, majd morzsold össze. Kész az aromás, illatos házilag szárított fűszer.
8. Kristályos méz
Vedd le az üveg tetejét és mikrózd 50 %-on 2 percig. Újra szép, folyós állagú lesz.
9. Meleg borogatás
Nedvesítsd be a törölközőt és mikrózd 1 percig. Kész a meleg borogatás!
10. Több citromlé
Az egész citromot vagy lime-ot tedd 10-20 mp-re mikróba. Ezután könnyen facsarható és több levet nyerhetünk ki belőle.
11. Teszteld, hogy mikrózható-e az edény
A műanyag edények közül nem mindegyiket ajanlatos mikróban használni. Így megtudhatod, hogy használd vagy nem: egy bögrébe – amiről tudod, hogy mikrózható – tegyél hideg vizet, ezt állítsd a tesztelendő edénybe. Mikrózd egy percig. Ha a víz meleg, a műanyag edény hideg, használható, ha az edény is meleg, ne használd!
12. Átázott (szottyos) szendvics
Ha szendvicset melegítesz, tekerd körbe papírtörlővel, ez felszívja a nedvességet, nem lesz „szottyos” a kenyér.
13. Fokhagyma gyors hámozása
A gerezdeket tedd 15 mp-re mikróba, ezután könnyen kijön a héjából.
14. Paradicsom, barack hámozása
30 mp-ig mikrózd, majd 2 percig hagyd állni, ezután könnyen lecsúszik a barack és a paradicsom héja.
15. Buggyantott tojás
Forralj vizet egy tálkában. Adj hozzá egy löttyintésnyi ecetet. Üsd bele a tojást, a sárgáját egy fogpiszkálóval óvatosan szúrd át. Folpackkal takard le. 30 mp-ig mikrózd, utána óvatosan fordítsd meg a tojást, majd újabb 20 mp-ig mikrózd.
16. Lencse, bab áztatás nélkül
Tedd a lencsét vagy babot egy tálba, adj hozzá egy csipet szódabikarbónát és annyi vizet, hogy ellepje. 10 percig mikrózd teljes fokozaton, majd pihentesd 30-40 percig. Ezután használhatod úgy, mintha áztattad volna egész este.
17. Száraz kenyér felfrissítése
Nedves papírtörlővel tekerd körbe és mikrózd 10 mp-ig. Ha szükséges, ismételd meg még egyszer.
18. Vastag héjú zöldségek mikrózása
Mikrózás előtt szúrkáld át a zöldségek héját, különben a keletkező gőztől felrobbanhat és gyakorolhatod a 4-es pontot 🙂
19. Állott chips újra ropogós lesz
Tedd papírtörlőn mikróba az állott chipset pár mp-re. A papír felszívja a nedvességet és a chips újra ropogós lesz.
20. Dió, mogyoró és fűszerek pirítása
Egy tálban tedd a diót, mogyorót vagy fűszereket 15 mp-re a mikróba. Ezután szuper aromás-illatos lesz!
A tippek és a képek a Diply oldalról származnak. Kipróbálásukkor javaslom először, hogy kevesebb ideig mikrózd, mint a megadott, mert ezek az időtartamok erőteljesen függnek az étel mennyiségétől és a mikró teljesítményétől! Papírt, textilt ne hagyj felügyelet nélkül működő mikróban!
Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂
2 thoughts on “20 tipp a mikróhoz – amiről eddig nem tudtál”
You must be logged in to post a comment.
Ezek nagyon jó tippek! Ki fogom próbálni.
Az 5. szerintem butasag. Mikrozott papirtorlo… Ugyan milyen tulajdonsaga valtozik???