20 tipp a mikróhoz – amiről eddig nem tudtál

20 tipp mikrohoz

 

 

A mikró sokunk életét megkönnyíti azzal, hogy pár perc alatt megmelegíthetjük benne az ételeinket.

Sőt, főzhetünk is benne, például pudingot, de süthetünk is, például a Sacher-torta egyszerűsített verzióját.

 

 

De ezeken kívül is használhatjuk sok mindenre, íme 20 tipp a mikróhoz, amiről eddig nem tudtál.

 

1. Könnymentes hagymapucolás

20 tipp mikrohoz

Vágd le a hagymák végeit és teljes fokozatra tedd mikróba 30 mp-re. Utána jöhet a könnymentes pucolás!

 

2. Bélyegek újrahasznosítása

image

A borítékon levő bélyegre tegyél pár csepp vizet, mikrózd 20 mp-ig és sérülésmentesen leszedhető a bélyeg.

 

3. Puha, csomómentes barnacukor

image

Megnedvesített papírtörlőt dugj a barnacukor dobozába, csukd le a fedelét, tedd 20-30 mp-re a mikróba és kész a csomómentes, puha cukor.

 

4. A mikró könnyű tisztítása

Tippek mikróhoz

Egy tálba tegyél vizet egy kis ecettel, mikrózd 3-5 percig. Probléma nélkül, könnyedén letörölhető mindenféle szennyeződés.

 

5. Mikró gyorstisztítása

Tippek mikróhoz

Nedves papírtörlőt mikrózd 3-5 percig. Amikor kihűlt, töröld át vele a mikró belsejét.

 

6. Hal megfelelő főzése

Tippek mikróhoz

A halszeleteket töröld szárazra és helyezd átfedésben (a vékony részeknél) őket egy tányérra. Mikrózd addig, amíg áttetsző nem lesz a hal.

 

7. Házi szárított fűszer

Tippek mikróhoz házi szárított fűszer

Egy csészényi fűszert tegyél papírtörlőre. 2-4 percig mikrózd, majd morzsold össze. Kész az aromás, illatos házilag szárított fűszer.

 

8. Kristályos méz

Tippek mikróhoz

Vedd le az üveg tetejét és mikrózd 50 %-on 2 percig. Újra szép, folyós állagú lesz.

 

9. Meleg borogatás

Tippek mikróhoz

Nedvesítsd be a törölközőt és mikrózd 1 percig. Kész a meleg borogatás!

 

10. Több citromlé

image

Az egész citromot vagy lime-ot tedd 10-20 mp-re mikróba. Ezután könnyen facsarható és több levet nyerhetünk ki belőle.

 

11. Teszteld, hogy mikrózható-e az edény

image

A műanyag edények közül nem mindegyiket ajanlatos mikróban használni. Így megtudhatod, hogy használd vagy nem: egy bögrébe – amiről tudod, hogy mikrózható – tegyél hideg vizet, ezt állítsd a tesztelendő edénybe. Mikrózd egy percig. Ha a víz meleg, a műanyag edény hideg, használható, ha az edény is meleg, ne használd!

 

12. Átázott (szottyos) szendvics

image

Ha szendvicset melegítesz, tekerd körbe papírtörlővel, ez felszívja a nedvességet, nem lesz „szottyos” a kenyér.

 

13. Fokhagyma gyors hámozása

Tippek mikróhoz fokhagyma gyors hámozása

A gerezdeket tedd 15 mp-re mikróba, ezután könnyen kijön a héjából.

 

14. Paradicsom, barack hámozása

image

30 mp-ig mikrózd, majd 2 percig hagyd állni, ezután könnyen lecsúszik a barack és a paradicsom héja.

 

15. Buggyantott tojás

Buggyantott tojás mikró

Forralj vizet egy tálkában. Adj hozzá egy löttyintésnyi ecetet. Üsd bele a tojást, a sárgáját egy fogpiszkálóval óvatosan szúrd át. Folpackkal takard le. 30 mp-ig mikrózd, utána óvatosan fordítsd meg a tojást, majd újabb 20 mp-ig mikrózd.

 

16. Lencse, bab áztatás nélkül

Lencse, bab áztatás nélkül

Tedd a lencsét vagy babot egy tálba, adj hozzá egy csipet szódabikarbónát és annyi vizet, hogy ellepje. 10 percig mikrózd teljes fokozaton, majd pihentesd 30-40 percig. Ezután használhatod úgy, mintha áztattad volna egész este.

 

17. Száraz kenyér felfrissítése

Száraz kenyér felfrissítése

Nedves papírtörlővel tekerd körbe és mikrózd 10 mp-ig. Ha szükséges, ismételd meg még egyszer.

 

18. Vastag héjú zöldségek mikrózása

image

Mikrózás előtt szúrkáld át a zöldségek héját, különben a keletkező gőztől felrobbanhat és gyakorolhatod a 4-es pontot 🙂

 

19. Állott chips újra ropogós lesz

image

Tedd papírtörlőn mikróba az állott chipset pár mp-re. A papír felszívja a nedvességet és a chips újra ropogós lesz.

 

20. Dió, mogyoró és fűszerek pirítása

image

Egy tálban tedd a diót, mogyorót vagy fűszereket 15 mp-re a mikróba. Ezután szuper aromás-illatos lesz!

 

 

A tippek és a képek a Diply oldalról származnak. Kipróbálásukkor javaslom először, hogy kevesebb ideig mikrózd, mint a megadott, mert ezek az időtartamok erőteljesen függnek az étel mennyiségétől és a mikró teljesítményétől! Papírt, textilt ne hagyj felügyelet nélkül működő mikróban!

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂

 



2 thoughts on “20 tipp a mikróhoz – amiről eddig nem tudtál”