Hamis marcipán fillérekből 10 perc alatt

hamis marcipan

 

Szerintem sokan vagyunk, akik imádjuk a marcipánt. De sajnos a mandula ára miatt ez nem túl olcsó édesség.

De most pár hozzávalóból kb. 10 perc munkával készíthetünk az igazihoz nagyon hasonló ízű (akinek nem mondtam meg, azt gondolta, hogy igazi marcipánt eszik ) hamis marcipánt.

Volt már erről egy bejegyzésem vállalhatatlan fotóval, ott szaloncukor készült belőle karácsonyra. Azóta számtalanszor elkészítettem, pl. ez került az anyu-tortára, a nyuszi muffinra bevonatként és a pöttyös piskótatekercsbe töltelékként is, ebből készültek kis almácskák a marcipános almatortára. De Anyu már mondta, hogy vihetnék haza csak úgy, tömbben is, nem is kell sütni hozzá feltétlenül 🙂

Aki – velem együtt – a pénzügyei területén megfontolt, spórolós és igyekszik olcsóbban kihozni azt, amit lehet, annak ez egy nagyon jó alternatíva lehet. A marcipán ára esetében én is felszisszenek néha, úgyhogy nagyon örültem, amikor rátaláltam erre, kb 60 dkg-nyi „marcipánunk” lesz 500 Ft-ból, megéri, ugye? 🙂 És az olvasói visszajelzések alapján az ár egyáltalán nem megy a minőség rovására, a többség nagyon szereti, gyönyörű torták képeit küldték nekem ennek a receptnek a felhasználásával.

Nem mellesleg időközben kiderült, hogy mandulaallergiám van, így ezt büntetlenül fogyaszthatom, míg az igazi már nem ajánlott.

 

Hozzávalók – Hamis marcipán:

1 dl tej

35 dkg cukor

10 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

12,5 dkg vaj/margarin

2 tk átlátszó mandulaaroma

gyúráshoz:

porcukor és keményítő kb. fele-fele arányban

 

Elkészítés – Hamis marcipán:

A tejben a cukrot addig főzzük, amíg el nem olvad.

Ezután több részletben felváltva adagoljuk a kétféle lisztet, folyamatos kevergetés mellett. A végén egész sűrűn folyós lesz és „puffogni” fog. Ilyenkor még kisebb lángon 1-2 percig kevergessük, vigyázzunk, hogy ne égjen oda.

A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat/margarint és a mandulaaromát. Ettől egy kissé meglágyul a masszánk. Ha nem beburkolni (tehát kinyújtva ráteríteni a marcipánlapot a tortára), hanem bevonni (mint egy krémmel) szeretném, akkor ezen a ponton lehet megtenni, a massza elég szépen elterül, nem recés késsel szépen el lehet egyengetni. Ha kihűl, szilárdul rajta a massza. Még melegen lehet pl. piskótatekercsbe töltelékként is betölteni.

 

Hamis marcipán

 

Várunk, míg lehűl és utána a hűtőbe tesszük 1-2 órára. Itt keményedik, szilárdul, de azért nem lesz olyan gyúrható állagú, mint a marcipán. Ehhez keményítő és porcukor kb. fele-fele keverékével kell átgyúrni, ez attól függően változhat, hogy mennyire lett lágy a masszánk hűtés után, illetve a készítendő figurák, díszek milyenségétől.

Ételfestékkel jól lehet színezni, legegyszerűbb akkor, amikor a mandulaaromát is beletesszük, még folyékony állapotában. De lehet utólag is, akkor alaposan össze kell gyúrogatni, hogy egyenletes színt kapjunk. Lehet cukrozatlan kakaóporral is színezni, ezek a kis rózsák is így készültek.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről!

 

 

 

Hamis marcipán

 

hamis marcipán

 

 

 

 

Forrás: http://florakonyha.blogspot.hu/2011/12/hamis-marcipan.html

 



23 thoughts on “Hamis marcipán fillérekből 10 perc alatt”

  • Szia! Elkeszitettem es valamit elrontottam, mert nagyon szaraz lett. Sikerult vegul beburkolni a tortat, de mivel nagyon morzsolodott sokkal tobb idot vett igenybe a burkolas.
    Szeretnem kerni a velemenyed es tanacsod az allagaval kapcsolatban, mi lehetett az oka szerinted, hogy ennyire szaraz lett?
    Koszonom!

    • Szia Orsi!
      Nem lehet, hogy valamiből (pl liszt) több került bele? Mert a végeredmény sokkal nedvesebb szokott lenni nálam, mint mondjuk egy kész marcipán vagy fondant és tényleg sok porcukrot felvesz ahhoz, hogy formázható legyen. Néha én még a vajból is kevesebbet teszek bele, mint az itt megadott, hogy szárazabb legyen. Vagy az utólagos porcukor hozzáadása után lett túl száraz?

        • Ilyenkor segíthet, ha vajas kézzel jól átgyúrod. De alapvetően ezzel azért nehezebben lehet burkolni, mint egy „gyári” burkolóval, ezt bele kell kalkulálni. Én inkább kisebb felületekre, díszekre és akár töltelékként is használom, illetve úgy „burkoltam” vele többször, hogy még meleg, folyékony állapotában leöntöttem a torta felületét és úgy simítottam el rajta.

  • Sziasztok, nekem lágy lett a állaga, valamit elrontottam, már összegyúrtam a keményítövel és a porcukor keverékével.Lehet, hogy a gluténmentes tej miatt? válaszokat megköszönom

  • Hat nem nagyon hittem hogy lisztbol es cukorbol marcipant lehetne csinalni. Ezert fel adaggal probalkoztam. Mar amikor kimertem a 0,5 dl tejet, gondoltam magamban, na ebbol se lesz semmi. Mekkorat tevedtem! Ez a kis hamis annyira hasonlit a valodira hogy nem Is vagyok biztos benne hogy marcipan az amit veszek a boltban ez a nev alatt, vagy lehet hogy az is hamis :). En dr. Oetker mandula aromat hasznaltam es abbol bizony 2 evokanalnyi kellett a fel adaghoz hogy olyan jo, igazi marcipan izu legyen.
    Annyi hibat kovettem el hogy kicsit tovabb foztem es elegge suru lett, a margarint szinte alig kevertem bele. A hutoben pedig kokemeny lett, alig tudtam kiszedni a talbol. Ekkor megmikroztam, atgyurtam, de cukor es kemenyito nelkul. Nagyon szepen formazhato lett. A levegon kisse megkemenyedik, de szep kis fenyes golyok lettek,belole es nem olvad es folyik mint az igazi. Most marcipanos csokigolyok lettek belole, mar abbol amit a marcipanimado lanyom es ferjem nem majszoltak be. (ja, es siman elhittek hogy igazi!) legkozelebb majd megprobaljuk formazni, szinezni, diszeket kesziteni belole.
    Ajanlom a receptet!

  • Szia! Elkészítettem és nagyon köszönöm, mert nagyon finom lett! Kicsit változtattam mert nem volt itthon rétes liszt, igy csak finomlisztből készült. Melegen öntöttem a tortára és nagyon szép lett. Húsvétra készítettem, így kis formákba is öntögettem. A maradékot alufóliába tettem, másnak reggel még puha volt igy tudtam még formába rakni, a közepét csokival töltöttem, majd a fagyasztóba tettem hogy hamarabb kész legyen, ezután puhább lett, ahogy kiengedett, de aztán megszilárdult.
    A tapasztalatom az, hogy tortára öntve jó, formába pedig kihűlve, igy lehet tölteni is.
    Mégegyszer köszönöm! A családomnak nagyon bejött!