Eperzselé – egészséges gumicukor házilag

epres gumicukor eperzsele

 

 

Nos, ezt az eperzselét minden gyerek és felnőtt imádni fogja!

A gyerekek azért, mert ehetik a színes-szagos „gumicukrot”, a felnőttek pedig ezen kívül azért is, mert tudják, hogy ez tényleg gyümölcsből van! OK, van benne cukor is, a kristálycukrot viszont nyugodtan helyettesítheted nyírfacukorral, én is ezt tettem volna, ha a lakásfestés miatti elpakolás után előkerült volna már 😀 Nagyon egyszerű elkészíteni, utána már csak azt kell kivárni, hogy megdermedjen.

Korábban már készítettem almás verzióban, innen jött az ötlet, hogy ezúttal epres legyen. Azok az illatok, amik főzés közben fognak terjengeni … beájultok tőle! 🙂

 

Eperzselé – Hozzávalók:

1 kg eper

10 dkg cukor

25 g zselatin

 

Eperzselé – Elkészítés:

Az epret lecsumázzuk, esetleg négyfelé vágjuk, ha nagyobbak.

Fél dl vízzel fedő alatt puhára főzzük az epret.

Botmixerrel összeturmixoljuk. Lehet teljesen egyneműre is vagy hagyhatjuk kissé darabosra is (akkor esetleg kevésbé szépen fog összeállni a végén, ellenben eperdarabokkal találkozhatunk evés közben).

Beleöntjük a cukrot, fedő alatt főzzük még 30 percig. Ha puha, érett az eprünk, akkor természetesen lehet csökkenteni a főzési időt, nekem olyat sikerült kifogni, ami viszonylag kemény volt még.

A végén hozzáadjuk a zselatint (vegyünk ki az eperpüréből egy fél bögrényit, abban keverjük el a zselatin, majd ezután adjuk az egészhez), forraljuk fel (ha „felforralós” a zselatin – nézd meg a használati utasításán!), majd vegyük le a tűzhelyről.

Egy kisebb tepsit, tálat (kb 20×20 cm-es alapterületű) béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe, ott kb 4 óra várakozás, majd szépen lehet szeletelni.

A szeleteket hagyhatjuk „meztelenül” vagy forgathatjuk kókuszreszelékbe, mákba stb.

 

 

Epres finomságra vágysz? Készíts epres tejespitét vagy epres boszorkányhabot!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

epres gumicukor eperzsele

eperzsele

eperzsele

 

 



4 thoughts on “Eperzselé – egészséges gumicukor házilag”